تجاوز إلى المحتوى الرئيسي
  • الوكالات
    • وكالة الجامعة
    • وكالة الدراسات العليا والبحث العلمي
    • وكالة الشؤون التعليمية والأكاديمية
    • وكالة التطوير والجودة
    • وكالة الجامعة للفروع
  • العمادات
    • عمادة السنة التحضيرية
    • عمادة البحث العلمي
    • عمادة التطوير والجودة
    • عمادة الدراسات العليا
    • عمادة القبول والتسجيل
    • عمادة الموارد البشرية
    • عمادة شؤون الطلاب
    • عمادة تقنية المعلومات والتعلم عن بعد
    • عمادة شؤون المكتبات
    • عمادة خدمة المجتمع والتعليم المستمر
  • الكليات
    • الكليات التطبيقية
    • كلية إدارة الاعمال
    • كلية التربية - الخرج
    • كلية التربية - وادي الدواسر
    • كلية الطب البشري
    • كلية طب الاسنان
    • كلية هندسة وعلوم الحاسب
    • كلية إدارة الاعمال - حوطة بني تميم
    • كلية العلوم الطبية التطبيقية - وادي الدواسر
    • كلية العلوم والدراسات الإنسانية
    • كلية الصيدلة
    • كلية العلوم والدراسات الإنسانية - السليل
    • كلية الهندسة
    • كلية التربية-الدلم
    • كلية العلوم الطبية التطبيقية
    • كلية الهندسة بوادي الدواسر
    • كلية الآداب والعلوم - وادي الدواسر
    • كلية العلوم والدراسات الإنسانية-حوطة بني تميم
    • كلية العلوم والدراسات الإنسانية-الافلاج
  • الأخبار
  • المقالات
  • ألبوم الصور
  • مكتبة الفيديو
  • اللوائح والقوانين
  • عربية
  • En
الرئيسة

كلية العلوم الطبية التطبيقية بوادي الدواسر

  • عن الكلية
    • نبذة عن الكلية
    • عميد الكلية
      • كلمة العميد
      • السيرة الذاتية لعميد الكلية
      • مهام العميد
    • الرؤية والرسالة والأهداف
    • مجالس الكلية
      • المجلس الاستشاري
      • المجلس الطلابي
      • مجلس الكلية
    • الهيكل الإداري والتنظيمي
    • العمداء السابقين
    • وحدات الكلية
    • الورش التدريبية
    • مرافق الكلية
  • الشؤون الأكاديمية
    • مواقع أعضاء هيئة التدريس
    • البرامج الأكاديمية
    • الخطة الإستراتيجية
    • جداول الاختبارات
    • وكالة الكلية للدراسات العليا والبحث والجودة
      • كلمة الوكيل
      • مهام الوكيل
      • الهيكل التنظيمـي
    • وكالة الكلية لشؤون الأكاديمية
      • كلمة الوكيل
      • مهام الوكيل
      • الهيكل التنظيمـي
    • وكالة الكلية لشئون الطالبات
      • كلمة الوكيلة
      • مهام الوكيلة
      • الهيكل التنظيمـي
  • اﻷقسام الأكاديمية
    • المطبوعات والتقارير
    • دليل الطالب
    • قسم علوم التمريض
  • التواصل
    • دليل الهاتف
    • تواصل مع الجامعة
    • خريطة الوصول

Breadcrumb

  1. الرئيسة
  2. /
  3. Listeriosis- A bacterial Food Poisoning
  4. /

Listeriosis- A bacterial Food Poisoning

نشره a.alied في Tue, 02/03/2015 - 11:38
Listeriosis- A bacterial Food Poisoning

 

LISTERIOSIS

How many of us are aware of these small bacteria which causes serious food poisoning in humans? LISTERIA.

It is small Gram-positive rod shaped bacteria.  There are two types, L. monocytogenes and L. ivanovii, widely distributed in Nature. We can isolate Listeria from raw meat, dairy products, vegetables, fruit and seafoods like fish, oysters, from ticks, flies, soil, water and animal feces. It is the 3rd most common bacterial cause of food poisoning.

Image removed.

Mode of spread:

Listeria is ubiquitous in the environment. It is primarily transmitted via the oral route after ingestion of contaminated food products, after which the organism penetrates the intestinal tract to cause systemic infections

Image removed.

L.monocytogenes causes the disease listeriosis, a serious infection caused by eating food contaminated with the bacteria.  Listeriosis has been recognized as an important public health problem worldwide. It also causes listeriosis in animals and humans. L. ivanovii causes the disease in animals only, mainly sheep. The disease affects primarily pregnant women, newborns, and adults with weakened immune systems. The disease has mortality rate of > 25 %. The two main clinical manifestations are sepsis and meningitis. Humans  are infected by consuming vegetables that have been contaminated from the soil or from contaminated manure used as fertilizer, by consuming infected animal meat, unpasteurized milk or foods made with unpasteurized milk. Certain processed foods — such as soft cheeses, hot dogs and deli meats that have been contaminated after processing

 

Image removed.

 

Pathology:

Listeriosis primarily causes infections of the central nervous system   (meningitis, meningoencephalitis, brain abscess, cerebritis) and bacteremia in those who are immunocompromised.   Encephalitis is the most common form of the disease in ruminant animals. In young animals, visceral or septicemic infections often occur. Intra-uterine infection of the fetus via the placenta frequently results in abortion in sheep and cattle. A person with listeriosis usually has fever and muscle aches, often preceded by diarrhea or other gastrointestinal symptoms.

 

The symptoms vary with the infected person:

High-risk persons other than pregnant women: Symptoms can include fever, muscle aches, headache, stiff neck, confusion, loss of balance, and convulsions.

                     Image removed.   

 

Previously healthy persons: People who were previously healthy but were exposed to a very large dose of Listeria can develop a non-invasive illness (meaning that the bacteria have not spread into their blood stream or other body sites). Symptoms can include diarrhea and fever

 

Pregnant women and their babies

Pregnant women are significantly more susceptible to listeria infections than are other healthy adults. Unborn babies can contract a listeria infection from the mother via the placenta. Although a listeria infection may cause only a mild illness in the mother, consequences for the baby may include: miscarriage, stillbirth, premature birth and a potentially fatal infection after birth. As in adults, the signs and symptoms of a listeria infection in a newborn can be subtle, but may include, little interest in feeding, irritability, fever and vomiting.

 

Image removed.Image removed.

 

Lab Diagnosis:  We can isolate the bacteria from blood and cerebrospinal fluid by culture methods. There are no reliable serological or stool tests. Ampicillin generally is considered antibiotic of choice; gentamicin is added frequently for its synergistic effects.  Overall mortality rate is 20–30%.

 

Prevention:

The main means of prevention is through the promotion of safe handling, cooking and consumption of food.  This includes washing raw vegetables and cooking raw food thoroughly, as well as reheating leftover or ready-to-eat foods like hot dogs until steaming hot.  Another aspect of prevention is advising high-risk groups such as pregnant women and immunocompromised patients to avoid unpasteurized foods such as soft cheeses. Listeria bacteria can survive refrigeration and even freezing. Hence I advise people at risk of infection should avoid eating the types of food most likely to contain listeria bacteria.

 

Food safety guidelines to prevent listeria infection:

First, wash your hands thoroughly with warm, soapy water before and after handling or preparing food.

After cooking, use hot, soapy water to wash the utensils, cutting board and other food preparation surfaces.

Always clean raw vegetables with a scrub brush or vegetable brush under plenty of running water.

Cook your food thoroughly to make sure your meat, poultry and egg dishes are cooked to a safe temperature

Don't eat soft cheeses such as feta, Brie, Camembert, blue cheese or Mexican-style cheeses unless it is pasteurized

Avoid consuming unpasteurized milk/ raw milk.

Avoid hot dogs, luncheon meats and deli meats, unless they're reheated until steaming hot.

Don't eat refrigerated pates or meat spreads.

 

Thus by following these simple steps we can protect ourselves and our family from Listeriosis food poisoning.

Author: Dr.Mohamudha Parveen Rahamathulla

             Assistant Professor- Medical Microbiology

             Department of Medical Lab Sciences

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

د. محموده بارفين رحمة الله
tawasul

تواصل مع قيادات الجامعة

أبناءنا الطلاب والطالبات، يسعدنا التواصل معكم واستقبال استفساراتكم من خلال نظام تواصل للتواصل مع قيادات الجامعة او الدعم افني لحل مشاكلكم.

نظام تواصل
tawasul

تواصل مع الجامعة

للإتصال من خارج الجامعة

011-588-8888

للإتصال من داخل الجامعة

8888

tawasul

الدعم الفني

نظام ادارة خدمات تقنية المعلومات

2000.psau.edu.sa

للاستفسارات التقنية والفنية

2000

 
 

روابط هامة

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • دليل الجامعة
  • الوثائق التنظيمية
  • منصة منقولات
  • التقويم الأكاديمي
  • التوظيف
  • المناقصات
  • مواقع ذات صلة
  • صحيفة جامعتي
  • أسئلة متكررة
  • البيانات المفتوحة
  • جامعات محلية ودولية
  • منصة 2000
  • تقنية المعلومات
  • سياسة البوابة
  • سياسة ملفات تعريف الارتباط
 

تصميم وتطوير الإدارة العامة لتقنية المعلومات

جامعة الأمير سطام بن عبد العزيز © 2024